Karayolu taşımacılığı en fazla kullanılan taşımacılık yöntemlerinden biridir. Karayolu taşımacılığı hem maliyet olarak uygun hem de pratik bir taşıma yöntemi olduğu için hem yurt içi, hem de yurt dışı yük taşımacılığında kullanılır. Karayolu yük taşımacılığında yükler de bazı maddelerle birbirinden ayrılmaktadır. Yük çeşitlerinden biri de teslim yerlerine göre yükler olarak ele alınır. Bunlar hakkında kısaca bilgi vereceğiz.
Yükleme ve boşaltma işlemlerinin tek bir adrese yapıldığı yüklemelere denilmektedir. Örnek verecek olursak; İstanbul’dan yüklenen bir eşyanın Berlin’e yani varış noktasına teslim edilmesidir. Bu taşımacılıkta genellikle gönderen müşteriden, üretim yeri çıkış noktası ya da depo, eşya teslim, boşaltma noktası da alan müşteri deposu olarak işlem görür.
Karayolu yük taşımacılığı konu olduğunda taşıyan konumunda olan firma, boşaltma sürecinde hız, zaman tasarrufu yapılması; dönüş planlamasının kolay ve pratik bir şekilde yapılması ve gümrük uygulamalarının daha hızlı gerçekleşmesi sebebiyle sadece bir teslim adresi bulunan sevkiyatları tercih etmektedir.
Birden fazla teslim yeri bulunan yüklerin sevkiyatı uluslarası taşımalarda farklı bölgelere yüklerin teslimatının gerçekleştirilmesidir. Birden fazla teslim yeri bulunan yüklerin parçalar halinde teslim edilmesi herm zaman yönünden, hem de maliyet yönünden olumsuz etkilere sahiptir. Planlamanın yeterince yapılamadığı küçük işletmelerin, tarifeli olmayan taşımalarda kullanmak mecburiyetinde kaldığı bir yük taşıma yöntemi olarak görülmektedir.
Uluslarası yük taşımacılığı konu olduğunda birden fazla teslim yeri bulunan yük taşımacılığı diğer yük taşıma yöntemine göre daha fazla tercih edilmektedir. Örnek verecek olursak; İstanbul çıkış noktasından farklı göndericilerin yükleri bir araç içerisinde toplanarak yurt dışındaki birçok bölgeye taşınması şeklinde gerçekleşir.